Διαδρομές
Εκτός από τη φύση, τη βλάστηση και τα μικρά δάση, η Αλόννησος προσφέρει πολλά σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος κατά τη διάρκεια των πεζοπορικών εξορμήσεων. Γραφικά χωριά, παραλίες, πηγές, ρέματα, εκκλησίες, το φράγμα, ή ακόμα, μπορεί να γευτεί την τοπική γαστρονομία στις παραδοσιακές ταβέρνες και να ανακαλύψει στοιχεία παλαιότερου πολιτισμού και αρχαιότερους οικισμούς του νησιού.
Ο πεζοπορικός τουρισμός στην Αλόννησο συνδυάζει την ατελείωτη ομορφιά του θαλασσινού τοπίου με την επιβλητική θέα από τα ψηλότερα σημεία και τα αγροτικά τοπία, κάνοντας το νησί έναν εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρεις της περιπέτειας και της ηρεμίας.
Χωριό - Μικρός Μουρτιάς - Χωριό
Διαδρομή 3946 μ.
1 ώρα 30 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Χωριό (Κυπαρισσία)
Σημεία Ενδιαφέροντος: Χωριό, παραλία Μικρός Μουρτιάς, Κιόσκι
Η διαδρομή είναι βατή και καθαρή στο μεγαλύτερο τμήμα της. Η κατάβαση προς το Μικρό Μουρτιά από την πλευρά του Καλόβουλου χρειάζεται καλή διαπλάτυνση φάρδους τουλάχιστον 1,5 μέτρα στο μεγαλύτερο τμήμα της καθώς και καλό καθαρισμό από τη βλάστηση. Ενδέχεται να περνάει από κάποια ιδιωτικά κτήματα.
Κυριαρχούν το σπάρτο (Spartium junceum), η κουμαριά (Arbutus andrachne), το βαλσαμόχορτο – σπαθόχορτο (Hypericum sp.), η φούσκα (Colutea arborescens), ο κίστος ή λαδανιά (Cistus incanus) και κίστος ο φασκομηλόφυλλος ή αγριοφασκομηλιά (Cistus salvifolius) καθώς και η λονίκερα η περιπλεγμένη ή αγιόκλημα (Lonicera implexa) αναμέσα στα σπίτια και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Χωριό - Καλόβουλος
Διαδρομή 1628 μ.
0 ώρες 35 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Χωριό (Κυπαρισσία)
Σημεία Ενδιαφέροντος: Χωριό, Καλόβουλος (κάστρο, σημείο θέας)
Κυριαρχεί η μακία βλάστηση με κίστους, σχίνους, και ελαιόδεντρα. Οι θάμνοι είναι χαμηλοί εξαιτίας της βόσκησης. Μικρές ομάδες του κοινού πεύκου ‐ χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis) ‐ αποτελούν μάλλον υπολειμματικά είδη. Στην κορυφή φύονται πουρνάρια (Quercus coccifera).
Γερακίνες χρησιμοποιούν την περιοχή για να βρίσκονται σε επιφυλακή για θήραμα ή για φώλιασμα στα δέντρα και μαζί με τα κιρκινέζια πετούν συχνά για τη λεία στην κοιλάδα μεταξύ του Καλόβουλου και την Παλιάς Χώρας. Από την κορυφή του Καλόβουλου και προς την Σκόπελο, οι μαυροπετρίτες (Falco eleonorae), μεταναστευτικά γεράκια, εμφανίζονται τον Απρίλιο, επιστρέφοντας από τις περιοχές διαχείμασης τους στην Ανατολική Αφρική και ιδίως από τη Μαδαγασκάρη.
Μικρός Μουρτιάς - Φάρος
Διαδρομή 1059 μ.
0 ώρες 25 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Μικρός Μουρτιάς
Σημεία Ενδιαφέροντος: Μικρός Μουρτιάς (παραλία), Φάρος
Κυριαρχεί το κοινό πεύκο ‐ χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis) ενώ φύονται και πουρνάρια
(Quercus coccifera).
Αρχιτεκτονική Διαδρομή Χωριό
Διαδρομή 2147 μ.
0 ώρες 50 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Χωριό (Κυπαρισσία)
Σημεία Ενδιαφέροντος: Χωριό, εκκλησία Χριστού, Παραπόρτι, Άηιος Ιωάννης, αλώνια
Στη γύρω και εκτός περιοχή του Χωριόύ κυριαρχεί το ρείκι (Erica arborea), η αστοιβή (Sarcopoterium spinosum) και είδη κίστου μαζί με κουμαριές (Arbutus andrachne). Η πλαγιά μέχρι την παραλία Βρυσίτσα φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία από μικροπούλια ενώ χαρακτηριστικός κάτοικων των συρμάτων ηλεκτρισμού ο μελισσοφάγος (Merops apiaster). Εντός του Χωριόύ η καμπανούλα (Campanula reiseri) βρίσκεται σε πολλές σχισμές ιδίως εγκαταλειμμένων σπιτιών.
Πατητήρι - Χωριό
Διαδρομή 2429 μ.
0 ώρες 55 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Πατητήρι (λιμάνι) / Χωριό (Κυπαρισσία)
Σημεία Ενδιαφέροντος: λιμάνι, βρύση Πατητήρι, αλώνια χωριού, Χωριό
Η πεζοπορία πραγματοποιείται σε παλιό πλακόστρωτο με ιδιαίτερη χλωριδική ποικιλομορφία, εξαιτίας της συνύπαρξης καλλιεργήσιμων και εγκαταλελειμμένων γαιών. Αχλαδιές, μηλιές, κερασιές, καρυδιές και ελιές κυριαρχούν ως καλλιεργήσιμα είδη ενώ στον υπόροφο τους, κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο, φυτρώνουν αγριόχορτα και άλλα φυτά, όπως οι κουτσουπιές (Cercis siliquastrum). Η άγχουσα η γαλάζια (Anchusa azurea), η ψωραλέα το ασφάλτιον (Bituminaria bituminosa ή Psoralea bituminosa) – τα λουλούδια και τα φύλλα όταν τρίβονται απελευθερώνουν οσμή ασφάλτου, πράγμα καθοριστικό για την προέλευση του ονόματος της – οι περικοκλάδες (Convolvulus arvensis), οι γλαδιόλες (Gladiolus italicus) και οι μολόχες (Malva sylvestris) είναι κοινά φυτά στους ακαλλιέργητους αγρούς, στα όρια των καλλιεργούμενων αγρών, σε θέσεις με ανθρωπογενή επιβάρυνση και στις άκρες των δρόμων.
Συχνοί επισκέπτες τους οι μπάμπουρες ή βομβίνοι (Bombus sp.), με το εντυπωσιακό μέγεθος και το χαρακτηριστικό βουητό που τους έδωσε το όνομα τους. Θάμνοι, όπως ο κίστος ή λαδανιά (Cistus incanus), ο κίστος ο φασκομηλόφυλλος ή αγριοφασκομηλιά (Cistus salvifolius), το σπάρτο (Spartium junceum), το ρείκι (Erica arborea) αποτελούν τη μακί βλάστηση. Στο άνω τμήμα φύονται η παλλενίς η αγκαθωτή (Pallenis spinosa) και η άκανθα η ακανθώδης (Acanthus spinosus). Πολλές από τις αναβαθμίδες κατά μήκος του μονοπατιού αλλά και αλλού ήταν φυτεμένες με αμπέλια, μέχρι που καταστράφηκαν από τη φυλλοξήρα, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το πάτημα των σταφυλιών γίνονταν στα υπαίθρια πατητήρια, από όπου πήρε και το όνομα η σημερινή πρωτεύουσα (Πατητήρι) που κτίστηκε μετά το σεισμό του 1965 στην περιοχή αυτή.
Χωριό - Μεγάλος Μουρτιάς - Πατητήρι
Διαδρομή 5286 μ.
2 ώρες 00 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Χωριό (Κυπαρισσία) / Πατητήρι (Λιμάνι)
Σημεία Ενδιαφέροντος: Χωριό, Μεγάλος Μουρτιάς (παραλία), πλάκες (Μικρός Μουρτιάς), Μουσείο Αλοννήσου, λιμάνι
Περιλαμβάνει τμήμα επί απόκρημνων βραχωδών ακτών, τύπου οικοτόπου που προστατεύεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζεται για τα είδη Limonium sp., Arenaria phytosiana, καμπανούλα (Campanula reiseri), Fritillaria sporadum και κρίταμο (Crithmum maritimum).
Πατητήρι - Μεγάλη Άμμος - Μεγάλο Χωράφι
Διαδρομή 9142 μ.
3 ώρες 30 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Πατητήρι (Λιμάνι) / Μεγάλο Χωράφι
Σημεία Ενδιαφέροντος: λιμάνι, Μέγα Νερό, Τσουκάλια (παραλία, αρχαία), Άγιοι Ανάργυροι, τουρκονέρι (παραλία), Μεγάλη Άμμος (παραλία), Γυναικείος Συνεταιρισμός Αλοννήσου
Το πρώτο μέρος της διαδρομής οδηγεί μέσα από καλοδιατηρημένες αναβαθμίδες με ελαιώνες, πετρώδεις πλαγιές, ακαλλιέργητους αγρούς και όρια καλλιεργούμενων αγρών στο Μέγα Νερό. Αξιοσημείωτο το Μάιο τα τραγοπώγων (Tragopogon sp.), ιθαγενές στην περιοχή της Μεσογείου με τα χαρακτηριστικά άνθη που ανοίγουν μόνο τις πρωινές ώρες και κλείνουν μετά το μεσημέρι. Διάσπαρτες σε όλη τη διαδρομή, την άνοιξη οι παπαρούνες (Papaver rhoeas), τα χρυσάνθεμα (Glebionis coronaria) και οι δαμασκηνές (Nigella damascena). Την άνοιξη στη διαδρομή θα σας συντροφεύσουν πολλά είδη πεταλούδας.
Από τα Τσουκαλιά και προς τους Αγ. Αναργύρους δάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) σε πυκνούς πληθυσμούς με ορατά ακόμα και σήμερα τα μεταλλικά δοχεία πάνω στους κορμούς ή πεσμένα στο έδαφος, μάρτυρες της συλλογής ρητίνης που τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιζε σημαντικό οικονομικό ρόλο στην κοινωνία του νησιού. Στις πλαγιές φύεται και το γαϊδουράγκαθο (Ptilostemon chamaepeuce) με τα χαρακτηριστικά μωβ λουλούδια την άνοιξη ενώ μετά τους Αγ. Αναργύρους θάμνοι όπως ο κίστος ή λαδανιά (Cistus incanus) και ο κίστος ο φασκομηλόφυλλος ή αγριοφασκομηλιά (Cistus salvifolius), η φασκομηλιά (Salvia fruticosa), αστοιβές (Sarcopoterium spinosum) και ασπάλαθοι (Calicotome villosa) αναπτύσσονται μέχρι το Τουρκονέρι στα βράχια, τις πετρώδεις πλαγιές και τους πετρώδεις θαμνότοπους.
Σύνδεση Διαδρομών 5 & 6
Διαδρομή 406 μ.
0 ώρες 10 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Αποτελεί μικρή διαδρομή που λειτουργεί συνδετικά μεταξύ των διαδρομών 5 και 6. Δεν απαιτούνται επεμβάσεις καθώς διέρχεται από ασφάλτινο δρόμο.
Ράχες - Άγιοι Ανάργυροι (από Αγ. Ανδρέα)
Διαδρομή 1607 μ.
0 ώρες 35 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Ράχες, Άγιοι Ανάργυροι
Σημεία Ενδιαφέροντος: πευκοδάσος, Άγιοι Ανάργυροι
Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος χαλεπίου πεύκης. Στα χαμηλά σημεία φύονται ελαιώνες και κουτσουπιές. Τα δάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) αναπτύσσονται σε πυκνούς πληθυσμούς με ορατά ακόμα και σήμερα τα μεταλλικά δοχεία πάνω στους κορμούς ή πεσμένα στο έδαφος, μάρτυρες της συλλογής ρητίνης που τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιζε σημαντικό οικονομικό ρόλο στην κοινωνία του νησιού. Στις πλαγιές φύεται και το γαϊδουράγκαθο (Ptilostemon chamaepeuce) με τα χαρακτηριστικά μωβ λουλούδια την άνοιξη.
Ράχες - Άγιοι Ανάργυροι (από πέντε Βρύσες)
Διαδρομή 1631 μ.
0 ώρες 35 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Ράχες, Άγιοι Ανάργυροι
Σημεία Ενδιαφέροντος: πευκόδασος, Άγιοι Ανάργυροι
Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος χαλεπίου πεύκης. Στα χαμηλά σημεία, σημεία που κατακλύζουν τα όμβρια φύονται ελαιώνες και κουτσουπιές.
Πατητήρι - Σπαρτίνες - Μεγάλο Χωράφι
Διαδρομή 9569 μ.
3 ώρες 40 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Πατητήρι (Λιμάνι) / Μεγάλο Χωράφι
Σημεία Ενδιαφέροντος: λιμάνι, Ρουσούμ (παραλία), Σπαρτίνες (παραλία), Καστράκι
Περιλαμβάνει τμήμα επί απόκρημνων βραχωδών ακτών, τύπου οικοτόπου που προστατεύεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζεται για τα είδη Limonium sp., Arenaria phytosiana, καμπανούλα (Campanula reiseri), Fritillaria sporadum και κρίταμο (Crithmum maritimum) στο Βότση. Στη συνέχεια διέρχεται από πευκοδάσος πλάι στην παραλία Σπαρτίνες και συνεχίζει στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού προς το Καστράκι όπου το πευκοδάσος συνδυάζεται κατά τόπους με μεσογειακού τύπου και φρυγανική βλάστηση.
Μεγάλο Χωράφι - Μεγάλη Άμμος
Διαδρομή 2440 μ.
1 ώρα 00 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Μεγάλο Χωράφι / Μεγάλη Άμμος
Σημεία Ενδιαφέροντος: Καστράκι, Μεγάλη Άμμος (παραλία)
Στην κοιλάδα τα ελαιόδεντρα συνυπάρχουν με αγριόχορτα και φυτά όπως την άνοιξη ο ανάκυκλος (Anacyclus sp.) και η μπλε αναγαλλίς η αρουραία – των αγρών (Anagallis arvensis). Τον ελαιώνα ακολουθεί το πευκοδάσος που καλύπτει μεγάλες περιοχές στο κεντρικό τμήμα του νησιού και συνυπάρχει με μακία βλάστηση με κίστους και σχίνους.
Μεγάλο Χωράφι - Αγάλου Λάκκα - Μεγάλη Άμμος
Διαδρομή 4284 μ.
1 ώρα 40 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας:Μεγάλο Χωράφι,Μεγάλη Άμμος
Σημεία Ενδιαφέροντος: Μεγάλη Άμμος (παραλία)
Στην κοιλάδα τα ελαιόδεντρα συνυπάρχουν με αγριόχορτα και φυτά όπως την άνοιξη ο ανάκυκλος (Anacyclus sp.) και η μπλε αναγαλλίς η αρουραία – των αγρών (Anagallis arvensis). Τον ελαιώνα ακολουθεί το πευκοδάσος που καλύπτει μεγάλες περιοχές στο κεντρικό τμήμα του νησιού και συνυπάρχει με μακία βλάστηση με κίστους και σχίνους.
Σύνδεση με Καστράκι
Διαδρομή 149 μ.
0 ώρες 5 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Μεγάλο Χωράφι / Μεγάλη Άμμος
Σημεία Ενδιαφέροντος: Καστράκι, Μεγάλη Άμμος (παραλία)
Στην κοιλάδα τα ελαιόδεντρα συνυπάρχουν με αγριόχορτα και φυτά όπως την άνοιξη ο ανάκυκλος (Anacyclus sp.) και η μπλε αναγαλλίς η αρουραία – των αγρών (Anagallis arvensis). Τον ελαιώνα ακολουθεί το πευκοδάσος που καλύπτει μεγάλες περιοχές στο κεντρικό τμήμα του νησιού και συνυπάρχει με μακία βλάστηση με κίστους και σχίνους.
Λεφτός Γιαλός - Στενή Βάλα
Διαδρομή 3991 μ.
1 ώρα 30 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Λεφτός Γιαλός / Στενή Βάλα
Σημεία Ενδιαφέροντος: Λεφτός Γιαλός (παραλία), Ισώματα (αγροτικός οικισμός), κεδρόδασος, Άγιος Πέτρος (παραλία), Στενή Βάλα (παραλία)
Από τα Ισώματα στον Αγ. Πέτρο η περιοχή έχει έντονα τα σημάδια της βόσκησης και είναι κατηφορική, απότομη και βραχώδης. Κοντά στην κτηνοτροφική εγκατάσταση αναπτύσσονται ψηλές και πυκνές συστάδες φοινικικής αρκεύθου μακί βλάστησης (αγριοκυπάρρισσο, Juniperus phoenicea). Αποτελεί δευτερεύουσα βλάστηση που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο αιώνων από την επιρροή των ανθρώπων μέσω της εκρίζωσης ειδών, των πυρκαγιών και της βόσκησης. Στα χαμηλά υψόμετρα στη διαδρομή φύονται το τεύκριο (Teucrium capitatum) και το θυμάρι (Thymus capitatus).
Λεφτός Γιαλός - Στενή Βάλα (σύνδεση)
Διαδρομή 340 μ.
0 ώρες 8 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Αποτελεί μικρή διαδρομή που λειτουργεί συνδετικά μεταξύ των διαδρομών 8 και 8Α με τον παρακείμενο ασφάλτινο δρόμο. Απαιτούνται καλοί καθαρισμοί της βλάστησης ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των πεζοπόρων.
Λεφτός Γιαλός - Ισώματα
Διαδρομή 1764 μ.
0 ώρες 40 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Λεφτός Γιαλός / Ισώματα
Σημεία Ενδιαφέροντος: Λεφτός Γιαλός (παραλία), Ισώματα (αγροτικός οικισμός)
Η κάθοδος από τα Ρέματα γίνεται κατά μήκος ελαιώνα ενώ ακολουθεί πευκοδάσος. Η βλάστηση του υπορόφου αποτελούν το βαλσαμόχορτο (Hypericum empetrifolium), η βαλωτή (Ballota acetabulosa) και το φασκόμηλο (Salvia fruticosa). Στο τέλος του πευκοδάσους, το μεγάλο πεδίο ή ίσωμα έδωσε το όνομα στην περιοχή. Ο μικρός οικισμός Ισώματα περιβάλλεται από ελαιώνες.
Μελεγάκια - Άγιος Κωνσταντίνος - Ψηλή Ράχη - Άγιος Γεώργιος - Μελεγάκια
Διαδρομή 7877 μ.
3 ώρες 00 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Μελεγάκια / Ψηλή Ράχη / Άγιος Γεώργιος
Σημεία Ενδιαφέροντος: Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Γεώργιος, δάσος Αγριάς
Η διαδρομή αποτελείται αρχικά από σκληρόφυλλη βλάστηση από κουμαριές και σχίνους από τις οποίες ξεχωρίζουν αιωνόβιες βελανιδιές. Η υψηλή μακί αντικαθίσταται από χαμηλούς θάμνους, το ύψος των οποίων καθορίζει η βόσκηση. Η μεσογειακή μακί που συναντάται στην περιοχή εμφανίζεται με αειθαλείς θάμνους όπως το πουρνάρι (Quercus coccifera), η αριά (Quercus ilex), η κουμαριά (Arbutus unedo) και ο σχίνος (Pistacia lentiscus). Στη διαδρομή ανοιχτές περιοχές μαρτυρούν την άσκηση καλλιέργειας στο παρελθόν.
Ψηλή Ράχη - Μεγάλο Χωράφι
Διαδρομή 2828 μ.
1 ώρα 5 λεπτά
Εύκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Ψηλή Ράχη / Μεγάλο Χωράφι
Σημεία Ενδιαφέροντος: εγκαταλελειμμένο αγροτικό τοπίο, αλώνια
Ανοιχτό βραχώδες έδαφος και μετέπειτα ψηλά μακί με αειθαλείς βελανιδιές (Quercus ilex). Όπου δεν βόσκουν τα ζώα, η μακί βλάστηση είναι πυκνότερη και ψηλότερη
Άγιος Δημήτριος - Καστανόρεμα - Άγιος Δημήτριος
Διαδρομή 7027 μ.
2 ώρες 40 λεπτά
Δύσκολη Διαδρομή
Σημεία Αφετηρίας: Άγιος Δημήτριος / Φράγμα Καστανορέματος
Σημεία Ενδιαφέροντος: υγρότοπος Αγίου Δημητρίου, Άγιος Δημήτριος (παραλία), κουμαρόδασος, φράγμα, Καστανόρεμα
Στην παραλία του Αγίου Δημητρίου σχηματίζεται εποχιακά ένα παράκτιο έλος που είναι και το μοναδικό στην Αλόννησο. Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες η περιοχή κατακλύζεται με μεγάλες ποσότητες νερού και σημαντικά είδη αποδημητικών πτηνών ξεκουράζονται εδώ. Ο υγρότοπος του Αγίου Δημητρίου έχει έκταση 3 έως 5 στρέμματα και αποτελεί μεσογειακό εποχιακό τέλμα που γεμίζει νερό και στεγνώνει τον Ιούνιο. Είναι παράκτιος υγρότοπος με γλυκό νερό με θαμνώδη και υγρολιβαδική βλάστηση και κοινά γένη φυτών τα βούρλα (Juncus sp. & Carex sp.).
Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με βάση Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε το 2012 και αφορά την έγκριση καταλόγου μικρών, νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Στο Καστανόρεμα αναπτύσσονται θάμνοι κουμαριάς (Arbutus unedo) και ρείκι (Erica arborea) ενώ η διαδρομή διέρχεται από την περιοχή με το τοπωνύμιο κουμαροράχη, γεγονός που δείχνει την επικράτηση της κουμαριάς από παλιά, σίγουρα σε πληθυσμούς σημαντικότερους από τους σημερινούς.
Γέρακας - Παπί - Γέρακας
Διαδρομή 5767 μ.
2 ώρες 10 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Γέρακας
Σημεία Ενδιαφέροντος: Γέρακας (παραλία), Πέτρινη Βίγλα, επιβλητική θέα γκρεμών, Αγροτικό Τοπίο
Η διαδρομή διέρχεται από φρύγανα και μικροί θάμνοι αλλά και μονοετή φυτά, με μικρά φύλλα, αγκαθωτά κλαδιά τα οποία είναι καλά προσαρμοσμένα στη θερινή ξηρασία το καλοκαίρι και τους δυνατούς ανέμους το χειμώνα. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι έχουν μικρά φύλλα το καλοκαίρι και σχετικά μεγάλα το χειμώνα, για να μπορούν να ρυθμίζουν την ταχύτητα απώλειας του νερού μέσω της διαπνοής. Παρέχουν στο έδαφος προστασία από τη διάβρωση εξαιτίας του εκτεταμένου ριζικού συστήματος που διαθέτουν. Τα αντιπροσωπευτικότερα είδη της κατηγορίας αυτής είναι το θυμάρι (Coridothymus capitatus), διάφορα είδη λαδανιάς όπως η κρητική λαδανιά (Cistus incanus – creticus) και η ασπρολαδανιά (Cistus salviifolius), ο κίτρινος ασφόδελος (Asphodeline lutea), η αστοιβή (Sarcopoterium spinosum) κ.ά. Η διαδρομή περιλαμβάνει τη θέα στη βόρεια και δυτική βραχώδη – απότομη πλευρά του νησιού, περιοχή που αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα του μαυροπετρίτη και του σπιζαετού. Στο Γέρακα, στέκει ο Ερευνητικός Σταθμός, έργο που αφορούσε στην έρευνα του θαλάσσιου πάρκου και ο οποίος δεν λειτούργησε.
Γέρακας - Τούρκου Μνήμα
Διαδρομή 1250 μ.
0 ώρες 30 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σημεία Αφετηρίας: Γέρακας
Σημεία Ενδιαφέροντος: Μικρή Παραλία, Τούρκου Μνήμα (πρόσβαση σε θάλασσα)
Η διαδρομή διέρχεται μέσα από χαμηλή φρυγανική βλάστηση με αντιπροσωπευτικά είδη της κατηγορίας αυτής το θυμάρι (Coridothymus capitatus), διάφορα είδη λαδανιάς όπως η κρητική λαδανιά (Cistus incanus – creticus) και η ασπρολαδανιά (Cistus salviifolius), ο κίτρινος ασφόδελος (Asphodeline lutea), η αστοιβή (Sarcopoterium spinosum) κ.ά. Στο τέλος της διαδρομής, στην περιοχή με το τοπωνύμιο Τούρκου Μνήμα, επί απόκρημνων βραχωδών ακτών αναπτύσσεται τύπος οικοτόπου που προστατεύεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζεται για τα είδη Limonium sp., Arenaria phytosiana, Campanula reiseri, Fritillaria sporadum και Crithmum maritimum.
Γέρακας - Τούρκου Μνήμα (σύνδεση με παραλία)
Διαδρομή 114 μ.
0 ώρες 3 λεπτά
Μέτρια Δυσκολία
Σύνδεση με παραλία